Impaktiran zub je onaj zub kome je osjetno prošlo prosječno vrijeme izrastanja, a klinički i radiografski ne pokazuje znake izrastanja. Mada svaki zub može biti impaktiran, osim umnjaka najčešće su impaktirani očnjaci.

Razlozi za izostanak nicanja zuba mogu biti brojni:

  1. Prerano izvađeni mliječni zubi.
  2. Nepravilan položaj klice zuba, uslijed čega i sam zub niče u nepravilnom položaju.
  3. Nedovoljna širina vilice (tkz,tjeskoba zuba
    ) koja nije u stanju da prihvati sve zube u pravilnom položaju.
  4. Uticaj već impaktiranog zuba na susjedni zub.
  5. Neki patološki procesi poput tumora i cisti.

 

Veoma često, pacijenti nisu ni svjesni postojanja neizniklog zuba, pošto ovi zubi, u velikom broju slučajeva, ne pričinjavaju nikakve smetnje. U uzrastu od 11-12 godina dijete obično ima iznikle sve stalne zube osim umnjaka. Zubar blagovremenim pregledom otkriva da li su svi zubi izrasli. U slučaju da neki od zuba nije nikao, treba preduzeti detaljan pregled, uz obavezan rendgenski snimak.

Položaj impaktiranih zuba nije uvek normalan, već, naprotiv, oni često zauzimaju najrazličitije položaje. Dešavaju se i slučajevi gdje je zub okrenut za 180°, tako da mu se korijen nalazi na mjestu krune.

Iako mnogi neiznikli zubi ne pričinjavaju nikakve smetnje, blaga neprijatnost ponekad prati nicanje ovih zuba. Kod donjih umnjaka, ove neprijatnosti često bivaju praćene stanjem koje se zove perikoronitis. U pitanju je zapravo infekcija mekih tkiva oko poluizniklog zuba koja je često je praćena bolom i otežanim otvaranjem usta. Sama infekcija nastaje tako što se između desni tek izniklog zuba i samog zuba stvara džep u kome se veoma lako zadržava hrana, koju pljuvačka ne može da spere. Tako se stvaraju uslovi za nastanak infekcije. U lakšim slučajevima dovoljno je samo dobro čišćenje i ispiranje zapaljenog mesta, dok u težim slučajevima jedino rešenje predstavlja vađenje zuba.

Terapija neizniklih zuba može biti usmjerena na njihovo očuvanje i pomaganje njihovog nicanja ili, ukoliko je to neophodno, ka njihovom vađenju. Koja će terapija biti primjenjena zavisi od mnogo faktora kao što su opšte zdravstveno stanje pacijenta, njegova starost, prisutnih simptoma, patoloških promjena i dr. Kada su djeca u pitanju, vrsta terapije se određuje zavisno od procjene mogućnosti nicanja neizniklog zuba.

Ukoliko imate problem sa umnjakom, pozovite nas na brojeve +382 20 218 774 ili +382 67 335 363 kako bi zakazali pregled ili jednostavno popunite formu na ovoj stranici.