Vađenje zuba prestavlja niz postupaka sa ciljem da se, uz primjenu odgovarajuće sile, zub odvoji od čašice i ukloni iz nje. Prilikom vađenja zuba se odgovarajućim pokretima postepeno kidaju pojedična vlakna (paradoncijum), kojima je zub fiksiran za čašicu. Tako se omogućava vađenje zuba bez primjene prevelike sile, koja bi bila neophodna za kidanje svih vlakana odjednom.

Tokom jedne posjete zubaru moguće je izvaditi i više zuba. Maksimalan broj zuba, koji se tokom jedne posjete može izvaditi, nije tačno određen i zavisi od više faktora. Ukoliko se pristupi vađenju većeg broja zuba, treba obratiti pažnju o redoslijedu kojim će se vađenje izvesti. Obično se ove intervencije rade u jutarnjim časovima, a pacijentima se savjetuje da obavezno doručkuju prije odlaska kod zubara.

Nakon vađenja zuba, na mjestu gdje se nalazio zub ostaje otvorena rana. Ove rane, kao i druge rane u usnoj šupljini, zarastaju na isti način kao i rane na drugim dijelovima tijela. Ipak, ono što ove rane razlikuje od drugih su specifični lokalni uslovi (prisustvo pljuvačke, mikroorganizama u usnoj duplji, nemogućnost zavijanja rane…). Samo zarastanje rane čini komplikovan biohemijski proces, koji se sastoji iz nekoliko faza. Odmah nakon vađenja, prva reakcija organizma jeste krvarenje i formiranje koaguluma (kraste). Koagulum ima oblik kupe sa vrhom okrenutom prema dubini kosti. Značaj koaguluma je veliki. Prvog dana on je tamno crvene boje i elastičan. Posle tri dana, gornja površina koaguluma postaje beličasta zbog ispiranja crvenih krvnih zrnaca. Pacijente često zbunjuje ovakav izgled koaguluma i navodi ih da se jave stomatologu, u strahu da se rana zagnojila. Nakon 3 – 4 dana počinju da se stvaraju novi krvni sudovi, dok se kost počinje stvarati oko 6te sedmice. Sluzokoža se javlja poslije 2 sedmice. Izgradnja kosti se završava poslije 4 do 6 mjeseci. Rana se u prvih nekoliko dana NIKAKO NE SMIJE ispirati bilo kakvim rastvorom (voda, čajevi, sredstva za ispiranje usta i sl.). Tada bi došlo do ispiranja koaguluma i rana bi se ponovo otvorila.

Naš zubarski tim se trudi da vađenje zuba bude posljednja opcija za naše pacijente. Ipak, ako do vađenja zuba dođe, potrudićemo se da ova intervencija prođe bez komplikacija i što je bezbolnije moguće. Takođe se trudimo, da svim našim pacijentima koji imaju strah od ovakvih intervencija, odnosno od posjete zubaru, pomognemo da prevaziđu ove strahove i da posjeta zubaru ne bude traumatično iskustvo. Ukoliko želite da zakažete pregled, molimo vas da kliknete na sledeću stranicu.