Umnjaci su jako specifični zubi, jer kod mnogih ljudi nije predviđeno da se ovi zubi nađu u vilicama, te na kraju često dolazi do vađenja. Ono što često možete čuti od stomatologa je da je najbolje da se umnjaci izvade, i to što prije – to bolje.

Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica ili pitanja u vezi sa njegom vaših umnjaka, slobodno nam se obratite za savjet ili pomoć. Rado ćemo vam izaći u susret.

U daljem tekstu možete saznati sve što vas zanima u vezi sa umnjacima.

1. Koji zubi čine umnjake?

Zubi koji se javljaju na kraju usta, obično između 18-25 godine života, nazivaju se umnjaci (stručan naziv je “treći molari”). Umnjaci su stalni zubi i oni se javljaju poslednji u vilicama.

2. Koliko su umnjaci problematični?

Zapravo i nisu. Umnjaci mogu biti jako korisni ukoliko niknu i nađu mjesta u zubnom nizu. Uz pravilno održavanje, mogu trajati čitav život.

3. Šta se dešava ako umnjaci ne niknu?

S obzirom na to da umnjaci poslednji niču, dešava se da u vilicama nema dovoljno mjesta za njih. Dešava se da niknu do pola, ili uopšte ne niknu. Takvi zubi se nazivaju impaktirani zubi (naziv koji često možete sresti za nepravilno izrasle umnjake).

4. Koji su problemi sa impaktiranim zubima?

Postoji više problema koje izazivaju nepravilno izrasli umnjaci, ili impaktirani zubi.

  1. Javlja se karijes: pošto su impaktirani zubi nedostupni, teško ih je čistiti i zato se kod njih brzo javlja karijes. Ovakve zube je gotovo nemoguće popraviti.
  2. Impaktirani zub oštećuje susjedni zub: često možete čuti da se, prilikom vađenja umnjaka, vadi i susjedni zub, takozvani drugi molar. To se dešava usled javljanja karijesa na drugom molaru ili zbog resorpcije korijena susjednog zuba.
  3. Pojava infekcije: kod ovih zuba se često preko krune nalazi dio mekog tkiva, dok je između prazan prostor. U tom prostoru se zadržava hrana i dovodi do pojave i razmnožavanja bakterija. Takođe, tu se može javiti i otok koji gnoji i stvara neprijatan zadah. Ovakva vrsta otoka može se proširiti na obraz. Otok se može javiti i na regionalnim limfnim žlijezdama. Otoci se uglavnom liječe antibioticima.
  4. Impaktirani zubi guraju ostale zube ka prednjem delu vilice: jedan od razloga zašto se savjetuje rano vađenje umnjaka je taj što oni mogu početi da guraju ostale zube i uzrokuju komplikacije u prednjem dijelu vilice.
  5. Javljaju se ciste: ciste uglavnom zahtjevaju ozbiljan hiruški zahvat, jer stvaraju deformitet u kosti, a javljaju se oko nekih impaktiranih zuba.
  6. Mogućnost preloma donje vilice: rizik od preloma donje vilice javlja se uglavnom kod sportista, tj. onih koji se bave kontaktnim sportovima zbog pozicije umnjaka.

5. Zašto bi trebalo izvaditi umnjake?

Ukoliko imate impaktirane umnjake, dobar savet je da ih izvadite. Ukoliko imate preko 30 godina i imate impaktirane umnjake, oni su onda obično duboko u kosti i tu mogu ostati (uz povremeno kontrolisanje). Ako su se, pak, pojavili, onda se moraju izvaditi. U zavisnosti od pacijenta i situacije, pravi se procena rizika i očekivani rezultat intervencije.

6. Nemam problema sa impaktiranim umnjacima, zašto onda da ih vadim?

Umnjaci koji nisu pravilno izrasli mogu napraviti problem ako se ne izvade. Uglavnom se radi o donjim impaktiranim umnjacima. Ne mora značiti da će se komplikacija stvoriti momentalno, već se može javiti i kasnije usled nekog hroničnog oboljenja, i tada je intervencija komplikovanija.

7. Kada se najbolje vrijeme za vađenje umnjaka?

Umnjak treba izvaditi čim se smiri akutna infekcija (ukoliko se javljala). Bez obzira na to da li impaktirani zubi prave problem ili ne, savjetuje se da se izvade između 14 i 25 godine. Što je osoba mlađa, intervencija je lakša a oporavak brži i bez većih komplikacija. Ono što se naziva jednostavnom intervencijom kod mlađih osoba može predstavljati komplikovaniju intervenciju kod starijih.

8. Koja je procedura vađenja umnjaka?

Prvo se javite i zakažite termin. Nakon toga, potrebno je da uradite snimak cijele gornje i donje vilice (takozvani OPT rtg snimak). Kada dođete kod nas u ordinaciju, uradićemo klinički pregled i pregledati vaš rtg snimak. Onda ćemo procijeniti da li je potrebna terapija i, eventualno, operacija. Jako je bitno da se upoznamo sa vašim opštim zdravstvenim stanjem, kako bismo vidjeli da li postoje bilo kakvi faktori rizika i na šta treba obratiti posebnu pažnju. U toku konsultacija na raspolaganju smo za sva vaša pitanja.

9. Priprema za operaciju – šta i kako?

Maloljetne osobe moraju doći u pratnji bar jednog roditelja. Pre operacije, preporučuje se lagana hrana, tj. obavezni obrok. Odjeća treba da bude komforna. Izbjegavati minđuše na nosu, usni ili jeziku. Ukoliko nosite kontaktna sočiva, nemojte ih nositi za vrijeme operacije.

10. Koliko je bolna procedura vađenja umnjaka?

Kao i kod vađenja drugih zuba, zahvat se radi pod lokalnom anestezijom. Iako je u pitanju hiruško vađenje umnjaka, intervencija je bezbolna.

11. Koliko traje intervencija vađenje umnjaka?

Ne možemo tačno reći koliko će procedura trajati, jer se razlikuje od slučaja do slučaja. Obično traje oko sat vremena, a ponekad i malo duže.

12. Šta očekivati poslije operacije umnjaka?

Operacija umnjaka nije isto što i rutinsko vađenje zuba, jer se radi o hiruškom zahvatu. Nakon što, poslije oko dva sata nakon operacije, prođe dejstvo lokalnog anestetika, može se javiti:

  • Neprijatnost i bol u vilici, gdje se preporučuje prepisani lek protiv bolova
  • Otok, i to drugog dana nakon operacije. Preporuka je da se, istog dana nakon operacije, stavljaju hladne obloge spolja. Obloge treba stavljati i naredna dva dana. Tkaninu natopljenu hladnom vodom dovoljno je držati petnaest minuta, a nakon toga praviti pauzu od pola sata, i tako naizmjenično.
  • Mala količina krvi u pljuvačci, koja se može zadržati i dva-tri dana nakon operacije.
  • Problem prilikom otvaranja usta i žvakanja, koji se smanjuje kako otok bude spadao. Slobodno otvarajte usta jače, jer će tako ovaj problem brže nestati.

U svakom slučaju, radi se o privremenim simptomima koji u potpunosti nestaju nakon nekoliko nedelja. S druge strane, ukoliko se radi o komplikovanim hiruškim zahvatima koji podrazumjevaju vađenje umnjaka koji se nalaze blizu nerava u donjoj vilici, simptomi se produžavaju do nekoliko mjeseci. U pitanju je utrnutost donje vilice i usne, kao posledica operativne traume.

Kontrolni pregled se obavlja nakon nedelju dana od operacije, kada se pacijentu skidaju konci.

13. Šta je to “Alveolitis”?

Alveolitis je stanje koje se javlja obično dva do tri dana nakon vađenja umnjaka, i praćeno je bolovima. Javlja se češće kod pušača. U pitanju je prazna alveola, bez krvnog koaguluma. Bol prolazi tako što se daje anestezija koja podstiče krvarenje i puni ranu koagulumom.

14. Šta se dešava ako, nekoliko dana nakon operacije, osjećam utrnulost polovine donje usne?

Kao što smo napomenuli u pitanju “Šta očekivati nakon vađenja umnjaka”, ukoliko se umnjak nalazi u blizini nerava donje vilice, moguće je da se osjeti utrnulost donje vilice i usne. U svakom slučaju, pacijent se prije operacije upozorava na ovo stanje. Ovakvi simptomi javljaju se u oko 10% operacija, ređe kod osoba mlađih od 20 godina.

15. Kako održavati higijenu usta nakon operacije umnjaka?

Ranu ne treba iritirati, zbog moguće pojave infekcije i krvarenja. Preporučuje se žvakanje na drugu stranu 24 časa nakon operacije.

Bitno za pušače: pušenje može produžiti krvarenje, tako da se ne preporučuje 36 sati nakon operacije.

Kako biste izbegli alveolitis, nemojte isisavati krv iz rane, pljuvati ili sisati na slamku.

Nakon operacije preporučuje se sladoled, a izbegavaju topli napici i tvrđa hrana. Hrana treba da bude kašasta i treba unositi dosta tečnosti.

Dio sluzokože na kojoj se nalaze konci tretirati vatom koju ćete prethodno natopiti u čaj od kamilice. To je najbolji način čišćenja konaca, jer se na njima zadržava hrana. Drugi dio usta treba redovno prati.

16. Kako kontrolisati stanje nakon operacije umnjaka?

Nakon operacije, treba da zagrizete tampon gaze i tako ga držite narednih 15 minuta. Funkcija gaze je da zaustavi krvarenje u potpunosti. Ako rana nastavi da krvari, stavlja se nova gaza ili maramica i tako drži još 15 minuta. U međuvremenu nema ispiranja usta.

Ukoliko se krvarenje nastavi, obavezno pozovite ordinaciju.

Izbjegavajte ljekove koji sadrže aspirin, jer oni mogu da produže krvarenje. Nakon operacije, prepisuje se adekvatan lijek protiv bolova.

Ako, nakon hiruškog vađenja umnjaka, rana i dalje krvari, ili se javljaju otok i bolovi, obavezno pozovite ordinaciju, tj. stomatologa. Bolovi i gore navedeni simptomi se često javljaju 24 časa nakon operacije, ali se lakše i saniraju uz prepisane ljekove.

17. Za koliko dana nakon operacije mogu da se vratim na posao?

Sve zavisi od vas. Brzina oporavka je individualna, ali i zavisi od težine operacije umnjaka, kao i od starosti i regenerativnih sposobnosti organizma. Optimalno vrijeme za vraćanje uobičajenim aktivnostima je dva do četiri dana.